Módszerekről

Erőszakmentes Kommunikáció (EMK)

Ahhoz, hogy azt kapjuk, amit szeretnénk, elengedhetetlenül fontos, hogy meg tudjuk fogalmazni, amit akarunk, és merjünk is azt kérni. Ehhez tisztába kell jönni magunkkal, vállalni a szükségleteinket, és komolyan venni a saját érzéseinket, melyek belső gazdagságunkat jelentik, önmagunkkal szembeni őszinteségünket. A következő lépés az, hogy noha átérezzük az érzéseket, mégsem az rángat minket, hanem megőrizzük magunkkal a meghitt kapcsolatot. Az embernek ezt is tanulnia kell. Aki tisztában van a saját szükségleteivel, annak esélye van rá, hogy azokat ki is tudja elégíteni úgy, hogy az a környezetének is elfogadható legyen.
Az EMK magasiskolájának az számít, ha valaki a fülét is megtanulja használni, vagyis megtanul sértések helyett valós közlést hallani, és arra válaszolni, nem pusztán érzelmi reflexek mentén reagálni.
Az alkalmakon szókincset fejlesztünk, közlési szándékokat tisztázunk, kommunikációs helyzeteket elemzünk, és írunk át, és az eredményesség, az asszertivitás felé mozdulunk el.

Tévhitek helyretétele

Az erőszakmentes kommunikáció nem kedvesség, és nem udvariasság. Nem foglak arra tanítani, hogy még jobban áldozd fel magad azért, hogy szeressenek. Az erőszakmentesség valójában asszertivitás, amikor hitelesen képviseled önmagadat, ugyanakkor a másik felet is komolyan veszed, anékül, hogy fölé akarnál kerekedni.

Hipnózis

Hipnózisban lehetségessé válik, hogy azok a fájdalmak, melyek korábbi, érzelmi sérülések miatt meghatározták életvezetésünket, döntéseinket, énképünket, elmúljanak, és a sebek végre begyógyulhassanak.
A hipnózis olyan természetes működésünk, melyet mindenki jól ismer, csak nem tudja róla, hogy hogyan lehet hatékonyan felhasználni. Mindenki órákat alszik éjszaka, tölt időt félálomban – míg utazik -, mindenki átél a napja során eufóriát, erős utálatot, vagy épp az orgazmus érzelmi felfokozottságát. Ezek az állapotok megszokottak, és elsőre nem is gondolunk rá, milyen lehetőég rejlik bennük. Ilyenkor ugyanis önfeledtek vagyunk.
Ami közös bennük, hogy mindet mi csináljuk, mi vagyunk a kormánynál. Ahogyan mi döntünk ezekben az állapotokban, úgy őrzi meg a teljes önkontrollját mindenki hipnózis alatt is.

Tévhitek helyretétele

– A szórakoztató ipari termékekben előszeretettel ábrázolják a hipnózist olyan módszernek, amivel a hipnotizőr a hipnotizált személyt úgy programozza, hogy az illető saját akarata ellenére cselekedjen. Noha ez az írói eszköz magas dramaturgiai értékkel bír, a mindennapi életben éppen az ellenkezője igaz. Senkit semminő hipnotizőr nem tud olyanra rávenni, amit az illető maga nem fogad el. A beleegyezés, és a kontroll folyamatosan a hipnotizált személy birtokában van. (Olyannyira, hogy ha valamiért elunja a kényelmes, hipnotikus alvást és nem akar már töltődni, akkor egyszerűen felkel, és elsétál.)
– A hipnózisból bármikor bárki felkel, hacsak nem élvezi annyira, hogy még fél órát lebegne boldogan anélkül, hogy erről a környezetét előzékenyen tájékoztatta volna. A hipnózisba senki nem “ragad bele”. Alvás után is felébred mindenki.
– A hipnózis nem igazságszérum. Nem fogod kifecsegni sem a telefonod pinkódját, sem az általad féltve őrzött államtitkokat. Pontosan annyit és azt fogod elmondani, ami abban segít, hogy elérd a saját célodat, azaz annak a problémádnak a megoldását amivel hozzám eljöttél. A titkaidat tehát, amiket nem szeretnél nekem elmondani, hipnózisban is megőrzöd.

Szexológia

A szex és a szeretkezés mindenki számára ugyanolyan tanulandó dolog, mint bármi más. Tanulandó a hangolódás, a figyelem, az érintés, a vágyak, a szókincs, a kérés, ugyanakkor tanulandóak a határok is, hiszen a nemet mondás épp olyan fontos, mint a beleegyezés.
A szexuális élet minősége, a kapcsolat minőségét is mutatja. A felek közti kommunikációt, a szexuális feszültség erősségét egyszóval azt, mennyire élő a kapcsolat. Mennyire férfi a férfi? Mennyire nő a nő? Ha a nő csábít, a férfi mozdul, ha a férfi mozdul, a nő élni kezd. Ha a nő él, a férfi feltámad. Az alkalmakon a pezsgő szexuális életbe vezető utat érthetően, lépésenként, és személyre szabottan beszéljük végig. Az üléseken házi feladatokat is adhatok, illetve a korábbi házikat fogjuk megbeszélni.

Tévhitek helyretétele

Az üléseken kizárólag párbeszédes formában megvitatott problémákkal foglalkozunk.